Skip links

visit

Ορεάλιος Γη

Winery & Vineyards

Ξεχωριστοί οίνοι της
Κεφαλλονίτικης παράδοσης

Το 1982, οι αμπελοκαλλιεργητές της Ζώνης της Ρομπόλας με στόχο να εξασφαλίσουν το εισόδημά τους, να προστατέψουν και ταυτόχρονα να αναδείξουν τη δυναμική του Κεφαλονίτικου αμπελώνα, οπλισμένοι με μεράκι, εμπειρίες και γνώση, ίδρυσαν τον Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας που σήμερα αριθμεί 300 μέλη. Το 2018 ο Συνεταιρισμός απέκτησε τον διακριτικό τίτλο «Ορεάλιος Γη»

Ένας μαγικός τόπος όπου η ακούραστη φύση σε ξαφνιάζει με το αέναο παιχνίδι των εναλλαγών  της: πότε καλύπτει με πελώρια νέφη το ελατοδάση και τους ορεινούς αμπελώνες και πότε τους τυλίγει με τη λαμπρότητα του ήλιου ενώ η πάντα παρούσα θάλασσα του Ιονίου δροσίζει με την αύρα της ό,τι ζει και αναπνέει στην σκιά του Αίνου. Το Οροπέδιο των Ομαλών ανατρέπει την εικόνα του τοπίου, με τις αμέτρητες ρίζες ελαιόδεντρων και τους αμπελώνες της Ζώνης Ρομπόλας που καταλαμβάνουν 1200 στρέμματα, σε υψόμετρο που ξεκινάει από τα 300μ. και σκαρφαλώνει μέχρι τα 800μ.

Σε αυτή τη σπάνια γη που είναι ένα αμάλγαμα ορεινής και θαλάσσιας φύσης, οι 300 αμπελουργοί της «ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ», γενιά τη γενιά, καλλιεργούν τους αμπελώνες τους και παράγουν τους ξεχωριστούς οίνους της Κεφαλλονίτικης παράδοσης. Προεξέχουσα θέση έχει η Ρομπόλα, αυτή η καθόλα ιδιαίτερη ποικιλία που για αιώνες καλλιεργείται στην Κεφαλονιά και έχει κερδίσει την αναγνώριση Π.Ο.Π.. Επίσης όμως και άλλες ποικιλίες όπως το Μοσχάτο, η Μοσχατέλα, το Τσαούσι, το Βοστιλίδι, το Ζακυνθινό, η Μαυροδάφνη, ο Σκυλοπνίχτης, όλες με δική τους προσωπικότητα και χαρακτήρα.

Συνυπάρχοντας με αυτή την υπέροχη φύση και σεβόμενοι την αλήθεια της, θέλησαν να ταυτιστούν ακόμη περισσότερο μαζί της. Έτσι διάλεξαν να τους αποκαλούν με τα κύρια χαρακτηριστικά του τόπου τους, το Όρος και την Θάλασσα (Αλς). Από αυτά γεννήθηκε η «ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ», που δεσμεύεται να προστατεύσει και να προβάλει στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο, τα οινικά γεννήματα της Κεφαλονιάς. Οι άνθρωποι της «ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ», γνωρίζουν καλά αυτόν τον τόπο και τις ιδιαιτερότητες που τον κάνουν μοναδικό.

Ορεάλιος Γη
Ορεάλιος Γη
Ορεάλιος Γη

Καλλιεργητικές πρακτικές

Το ημιορεινό ανάγλυφο με τις μεγάλες κλίσεις στα οποία βρίσκονται οι περισσότεροι αμπελώνες της «ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ», είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για οποιαδήποτε προσπάθεια μηχανοποιημένης καλλιέργειας. Έτσι οι περισσότερες αμπελουργικές εργασίες γίνονται χειρονακτικά και απαιτούν εντατική ενασχόληση και φροντίδα από τους αμπελουργούς. Τα περισσότερα αμπέλια έχουν απόσταση φύτευσης 1,6μ x 1,6μ και είναι διαμορφωμένα σε χαμηλό κυπελλοειδές σχήμα με 4-6 βραχίονες και 8-14 οφθαλμούς ανά πρέμνο.

Οι ήπιες καλλιεργητικές μέθοδοι σε συνδυασμό με το μικροκλίμα της περιοχής συντείνουν στην ανάδειξη των τυπικών χαρακτηριστικών της Ρομπόλας: τη διακριτική αρωματική παρουσία, τη μεταλλική «αιχμηρότητα», την ιδιαίτερη οξύτητα και τη μεστή, ισορροπημένη γεύση της και ταυτόχρονα βοηθούν στην αντιμετώπιση των ασθενειών της αμπέλου με την ελάχιστη χρήση φυτοφαρμάκων.

Βιολογική Καλλιέργεια

Η «ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ» προβλέποντας τη στροφή της προτίμησης των οινόφιλων σε βιολογικούς οίνους, ξεκίνησε ήδη από το 1999 να προσαρμόζει το 10% των αμπελώνων της σύμφωνα με τους όρους και τις προδιαγραφές της Βιολογικής Γεωργίας. Το αποτέλεσμα αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας αποκαλύπτεται μέσα από την ετικέτα ΤRUTH, τη βιολογική εκδοχή της Ρομπόλας που αναδεικνύει τον ξεχωριστό χαρακτήρα της ποικιλίας.

Ο τρύγος     

Ο πολύτιμος καρπός του Κεφαλονίτικου αμπελώνα φθάνει στο οινοποιείο της «ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ» για να μετουσιωθεί σε πλούσιους απολαυστικούς οίνους. Ο τρύγος των σταφυλιών ξεκινά περίπου στις 15 Αυγούστου από τους αμπελώνες που βρίσκονται στις πλαγιές του Αίνου και ολοκληρώνεται περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου με τους αμπελώνες του οροπεδίου. Ο έλεγχος ωριμότητας είναι συνεχής και
σχολαστικός για να γίνεται ένας απόλυτα προγραμματισμένος τρύγος. Τα σταφύλια συλλέγονται σε μικρούς περιέκτες των 20 κιλών με αποτέλεσμα ο τρύγος να φθάνει ακέραιος σε λίγες ώρες στο οινοποιείο.

Το οινοποιείο

Το οινοποιείο βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης Ρομπόλας κοντά στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου. Είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μέσα οινοποίησης και τυποποίησης. Διαθέτει μηχανολογικό εξοπλισμό παραλαβής σταφυλιών, εκραγισμού, έκθλιψης με ψυχόμενα πνευματικά πιεστήρια για την ήπια επεξεργασία των σταφυλιών, πλήρες σύστημα ελεγχόμενης ζύμωσης με ψύξη, υπόγειο χώρο-κάβα- με δρύινα βαρέλια όπου ωριμάζει η βαρελίσια Ρομπόλα και αυτοματοποιημένη γραμμή εμφιάλωσης σε ατμόσφαιρα αδρανούς αερίου.

Επισκεφτείτε μας

Ορεάλιος Γη

Το Οινοποιείο είναι επισκέψιμο για δοκιμές οίνων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν απαιτείται ραντεβού, ωστόσο για επισκέψεις κατά τη χειμερινή περίοδο συστήνεται προηγούμενη ενημέρωση και ραντεβού. Η παρουσίαση και γευσιγνωσία των οίνων πραγματοποιείται, πέραν της Ελληνικής γλώσσας, και στην Αγγλική από το προσωπικό του οινοποιείου.
Στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου δεν λειτουργεί εστιατόριο.

Ώρες λειτουργίας οινοτουριστικού χώρου:

Μάιος με Οκτώβριος (δεν απαιτείται ραντεβού)
Δευτέρα έως Κυριακή: 09:00 με 18:00

Νοέμβριος με Απρίλιος (κατόπιν ραντεβού)
Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 με 15:00

Photo Gallery

Ορεάλιος Γη
Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας
Ομαλά Κεφαλληνίας 28100, Ελλάδα
Τηλ: +30 26710 86301
E-mail: info@orealios.gr
Web: www.orealios.gr
Καλέστε μας στο +30 26710 86301 Επικοινωνήστε στο info@orealios.gr

Ώρες λειτουργίας

Μάιος με Οκτώβριος (δεν απαιτείται ραντεβού)
Δευτέρα έως Κυριακή: 09:00 με 18:00

Νοέμβριος με Απρίλιος (κατόπιν ραντεβού)
Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 με 15:00

Για πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε:
τηλ: 26710 86301 – e-mail: info@orealios.gr

Παροχές
 • Wine tastings
 • Winery tours
 • Vineyard tours
 • Private tastings / Special events – By Appointment
 • Groups – By Appointment
 • Car Parking
 • Credit Cards Accepted
 • Free Wi-Fi
 • Accessible

Γλώσσες που μιλούνται
 • Ελληνική
 • Αγγλική

This website uses cookies to improve your web experience.